Hogyan válasszunk akkumulátort KOVACO gépekhez?

Bevezetésként álljon itt egy pár sor a gépekben lévő akkumulátor működéséről.

Felépítését tekintve rendkívül egyszerű, két elektrolitba merített nagy felületű ólomlapból és a tároló edényből áll. A felület növelése érdekében egy ólomlap helyett gyakran alkalmaznak sűrű rácsot vagy több vékonyabb lapot, ezáltal sokkal nagyobb érintkezési felület jön létre az ólom és az elektrolit között. Az elektrolit kénsav (H2SO4) amely maró kémhatása miatt elővigyázatosságot igényel. Mivel a tiszta ólom (Pb) egy rendkívül puha fém ezért minden esetben valamilyen ötvöző anyag segítségével teszik ellenállóbbá a fizikai behatásokkal szemben. Ilyen ötvöző lehet az antimon (Sb), a kalcium (Ca), az ón (Sn) és a szelén (Se). A hozzáadott fémek nem csak a fizikai tulajdonságában jelentenek előnyt, hanem egyéb kémiai és elektromos jellemzői is javulnak, például csökken az önkisülés, jobban bírja a mélykisütést, vagy a ciklikus használatot.

Mind az Elise 900 mind a MINI Z ólomsavas akkumulátorokat használ, azonban a választható kapacitás terén jelentős eltérés van.

Kovaco Mini Z:

A modell jelenleg két akkumulátor tipussal rendelhető.

Standard akkumulátor csomag:
Standard akkumulátor csomag mely 1200-1500 DoD (Deep of Discharge) ciklus -on keresztül biztosítja hogy az akkumulátor kapacitása legalább 80% -os marad. A töltési ciklust nem szabad megszakítani, ugyanis az az élettartam jelentős csökkenéséhez vezethet. Kapacitás; 225 Ah Feszültség 48V
Az akupakk töltési ideje 8-10 óra, melyel 7-8 óra munkavégzéshez elegendő energiát szív magába. Egy és háromfázisú töltővel is rendelhető.

HOPPECKE akkumulátor csomag:
HOPPECKE akkumulátor csomag mely 1200-1500 DoD (Deep of Discharge) ciklus -on keresztül biztosítja hogy az akkumulátor kapacitása legalább 80% -os marad. A töltési ciklus megszakítható a különleges hűtő/fűtő, levegő keringetésű töltési mechanizmusnak köszönhezően. Kapacitás; 225 Ah Feszültség 48V
Az akupakk töltési ideje 6 óra, melyel 8+ óra munkavégzéshez elegendő energiát szív magába. Jelenleg háromfázisú töltővel rendelhető. Egyfázisú töltővel előreláthatólag 2022 közepétől rendelhető.

Kovaco Elise 900:

A nagyobb gép esetében 4 akkupakk-ot kölöníthetünk el jellemzőik alapján.

Standard akkumulátor csomagok:
A standard akkumulátor csomag rendelhető 240AH és 400Ah kivitelben is. Mindkét akkumulátor 96V feszültségű. Jelen esetben is 1200-1500 DoD ciklusig garantálják az akkumulátor minimum 80%-os kapacitását. Egy illetve háromfázisú töltővel rendelhető. A töltési ciklus nem megszakítható, ugyanis az az élettartam jelentős csökkenéséhez vezet.
240AH esetén a töltési idő 8-10 óra, melyel 4-5 óra munkavégzéshez elegendő energiát vesz fel a gép.
400 Ah esetén a töltési idő 8-10 óra, melyel 8+ óra munkavégzéshez elegendő energiát vesz fel a gép.

HOPPECKE akkumulátor csomagok:
A HOPPECKE akkumulátor csomag rendelhető 240AH és 400Ah kivitelben is. Mingkét akkumulátor 96V feszültségű. Jelen esetben is 1200-1500 DoD ciklusig garantálják az akkumulátor minimum 80%-os kapacitását. Csak háromfázisú töltővel rendelhető. A töltési ciklus megszakítható a különleges hűtő/fűtő, levegő keringetésű töltési mechanizmusnak köszönhezően.
240 Ah esetén teljes  töltési idő 6 óra, melyel 4-5 óra munkavégzéshez elegendő energiát vesz fel az akkumulátor.
400 Ah esetén a teljes töltési idő 6 óra, melyel 8+ óra munkavégzéshez elegendő energiát vesz fel az akkumulátor.
80%-os tölt9ttség 3 óra alatt elérhető.

A HOPPECKE akkumulátorok esetén a töltés megszakíthatóságát egy különleges töltési mechanizmussal érik el. A töltő amellett hogy tölti az akkumulátort egy speciális csővezetéken keresztül sűrített levegő segítségével keringeti az elektrolit folyadékot. Ennnek köszönhetően az akkumulátor hőmérséklete töltés közben 10 celsius-fokkal csökkent, ami körülbelül 2 órával rövidebb töltési időt is eredményez.

Kinek ériheti meg a kisebb akkumulátorokat válsztani?
A 240 Ah akkumulátor csomagot olyan cégeknek,vállalkozásoknak, önkormányzatoknak ajánljuk ahol a skidsteer inkább parkfenntartási, takarítási munkálatokat végez. Továbbá rendelkezésre áll egy állandó, közeli hely a töltéshez. Ideális sepregető, hótoló vagy szóró adapter használatához.

Mikor éri meg a nagyobb akkumulátor csomagot választani?
A 400Ah akkumulátort olyan felhasználási körülmények esetén ajánljuk ahol a skidsteer mint többfunkciós eszközt veszik igénybe. Ha a géppel 1000kg-nál nehezebb súlyokat emelnek, bontókalapácsot, esetleg szárzúzót használnak róla. Célravezetőbb lehet egy nagyobb akku ha hosszabb időt tölt egy munkaterületen a gép, töltési lehetőség nélkül.